skip to Main Content
Diete s omezením tuku při zánětu slinivky

Zánět slinivky břišní je závažné onemocnění, při kterém je nezbytné dodržovat speciální léčebnou dietu. Ta je nedílnou součástí samotné léčby. Jídelníček při pankreatické dietě upřednostňuje lehce stravitelné potraviny bohaté na bílkoviny a sacharidy. Zapovězeny jsou zejména nezdravé tučné pokrmy a alkohol.

Slinivka břišní ve zkratce

Slinivka břišní neboli pankreas je nepárový laločnatý orgán, která se nachází hluboko v dutině břišní a je součástí trávicí soustavy. Skládá se ze 3 částí, jedná se o hlavu, tělo a ocas.

V těle člověka má slinivka životně důležitou roli, protože reguluje metabolické a trávicí pochody.

Jedná se takzvanou podvojnou žlázu, to znamená, že plní rovnou 2 funkce.

1. Vnější sekrece (exokrinní)

Část slinivky s vnější sekrecí tvoří až 98 % celého orgánu. Produkuje směs trávicích enzymů (trypsin, lipázy a amylázy), které se označují jako pankreatická šťáva. Jejich úkolem je napomáhat štěpení tuků, sacharidů a bílkovin z potraviny tak, aby mohly být následně vstřebány stěnou tenkého střeva.

2. Vnitřní sekrece (endokrinní)

Vnitřní část slinivky tvoří rozeseté Langerhansovy ostrůvky. Ty obsahují několik typů buněk, které produkují hormony inzulín, glukagon, somatostatin a gastrin. Hormony jsou následně odváděny do krve, kde plní rozličné důležité funkce.

Hormony produkované vnitřní sekrecí:

  • inzulín – snižuje hladinu krevního cukru
  • glukagon – má opačné účinky než inzulin, čímž napomáhá udržovat hladinu krevního cukru v rovnováze
  • somatostatin – tlumí sekreci růstového hormonu, zpomaluje proces trávení
  • gastrin – stimuluje tvorbu žaludečních šťáv, podporuje žaludeční a střevní pohyblivost
Ilustrace slinivky v těle

Onemocnění slinivky břišní

Onemocnění slinivky břišní je vždy závažné a nezřídka může člověka dokonce ohrozit na životě. V některých případech je nemoc podmíněná genetickými faktory, může být tudíž i vrozená. K poškození orgánu může dojít také vlivem úrazu (například při autonehodě). A nezřídka jsou zdravotní problémy se slinivkou zapříčiněny dlouhodobě nezdravým způsobem stravování.

Nejenom kvůli slinivce břišní, ale pro celkové zdraví a dobrou kondici, se proto vyplatí jíst pestrou vyváženou stravu a alkohol konzumovat pouze v rozumné míře.

K nejběžnějším onemocněním slinivky patří:

  • akutní a chronické záněty
  • nádory neboli karcinomy
  • diabetes mellitus neboli cukrovka
  • cystická fibróza

Zánětlivá onemocnění slinivky břišní

Zánětlivé onemocnění slinivky břišní se označuje jako takzvaná pankreatitida. Rozlišují se dvě její formy: akutní a chronická.

1. Akutní pankreatitida

Akutní zánět slinivky břišní postihuje nejčastěji muže středního věku, je pro něj charakteristický rychlý nástup a krátký průběh. Jedná se o závažné onemocnění, které přímo ohrožuje na životě.

Nejčastější příčinou je blokáda hlavního slinivkového vývodu žlučovým kamenem, nadměrná konzumace zejména tvrdého alkoholu nebo velmi tučných jídel, případně může nastat i vlivem úrazu, nežádoucí reakce na medikaci či jako pooperační komplikace.

K hlavním příznakům akutní pankreatitidy patří:

  • intenzivní bolest břicha
  • nevolnost až zvracení
  • ochabnutí střeva (tzv. paralytický ileus)
  • tuhnutí břišní stěny, případně i její vzedmutí
  • zvýšení tepové frekvence (tzv. tachykardie)

Může dojít také ke stále se zhoršují dezorientaci doprovázené nervozitou nebo agresí, rozvinutí šokového stavu, selhání dalších tělesných orgánů a v nejhorším případě až ke smrti. V případě uvedených symptomů je proto nezbytné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

2. Chronická pankreatitida

Rovněž chronický zánět slinivky břišní náleží mezi závažná onemocnění. I v tomto případě patří k nejčastějším příčinám blokáda hlavního slinivkového vývodu žlučových kamenem, jehož následkem nastává zpětný odtok pankreatické šťávy. Ta způsobuje trvalé zjizvení tkáně orgánu. Spouštěčem nemoci může být mimo jiné dlouhodobá a nadměrná konzumace alkoholu.

K hlavním příznakům chronické pankreatitidy patří:

  • přetrvávající bolest v oblasti nadbřišku (často po jídle)
  • nechutenství a úbytek na váze
  • trávicí potíže (průjem, změna vzhledu stolice)
  • v některých případech dochází k rozvoji cukrovky

I když se podaří odstranit prvotní příčinu onemocnění, chronický zánět slinivky má bohužel obvykle i nadále progresivní charakter.

Hlavní zásady pankreatické diety

Nedílnou součástí léčby při akutním i chronickém zánětu slinivky břišní je důsledná dieta, jejímž cílem je zabránit nadměrné produkci pankreatické šťávy. Konkrétní charakter diety by měl být vždy nastaven přímo lékařem, a to individuálně podle zdravotního stavu pacienta.

Jíst pravidelně menší porce

Každodenní jídelníček by měl obsahovat ideálně 5 chodů denně: snídani, dopolední svačinu, oběd, odpolední svačinu a večeři. Přibližně 3 hodiny před spaním už není vhodné jíst vůbec, proto by měla být večeře podávána s dostatečným předstihem.

Aby se slinivka nadměrně nezatěžovala, je důležité se nepřejídat a jíst spíše střídmě, avšak dostatečně. Nežádoucí je také různé „uzobávání“ a mlsání během dne.

Dbát na dostatek bílkovin a sacharidů

Strava by měla být bohatá na bílkoviny a sacharidy. Pokud se však u pacienta rozvinula i cukrovka, je nutné kromě pankreatické diety držet rovněž speciální dietu určenou pro diabetiky.

Dodržovat principy dělené stravy

Při zánětu slinivky je žádoucí od sebe časově oddělovat konzumaci potravin s obsahem sacharidů a bílkovin. Jedná se víceméně o principy dělené stravy. To znamená, že v rámci jediného chodu by se nemělo podávat například maso (bohatý zdroj bílkovin) společně s rýží (bohatý zdroj sacharidů).

Upřednostňovat šetrnou úpravu potravin

K vhodným úpravám patří zejména dušení, vaření a pečení v páře. Nedoporučuje se smažení a grilování.

Všechny pokrmy by měly být lehce stravitelné, omáčky se nezahušťují jíškou. Nežádoucí je také použití ostrých druhů koření. Jídla a nápoje se nepodávají příliš horká ani příliš studená.

Omezit příjem tuků

V minulosti byly při zánětech slinivky tuky zcela zapovězeny. V současnosti je možné vzhledem k medikaci do určité míry jíst i potraviny s obsahem tuků, avšak pouze v omezené míře. Zároveň je třeba vybírat pouze kvalitní tuky, jedná se zejména o panenské oleje lisované za studena.

Samotná příprava jídel obvykle probíhá bez použití tuku, ten se přidává až dodatečně.

Zcela vyřadit alkohol

Naprostou samozřejmostí je úplná abstinence veškerého alkoholu. Ten má totiž prokazatelně přímý nežádoucí vliv na slinivku, ostatně právě jeho nadměrná konzumace je častou příčinou jejího onemocnění.

Zákaz konzumace alkoholu

Dietní režim při akutním zánětu slinivky

Protože je akutní pankreatitida velmi závažný a životu ohrožující stav, je vždy nezbytná hospitalizace. V minulosti se pacientům s akutním zánětem slinivky podávala až na dobu jednoho týdne pouze parentální výživa. Jedná se o umělou výživu, která se vpravuje infuzemi přímo do krevního řečiště (mimo trávicí trakt). Jejím cílem bylo maximální snížení produkce pankreatické šťávy a zklidnění vnitřního prostředí.

V současnosti se obvykle parentální výživa kombinuje s enterální výživou. Jedná se o speciální roztok s obsahem živin, vody a dalších důležitých látek, který se podává do trávicího traktu. Je možné ho popíjet nebo se aplikuje prostřednictvím sondy.

Postupně, pokud se stav pacienta zlepšuje, se podíl enterální výživy navyšuje. Jakmile dojde k celkovému zklidnění akutního stavu, začíná se postupně přijímat strava opětovně ústy, a to v podobě pankreatické diety.

Jídelníček při chronickém zánětu slinivky

Každodenní jídelníček v případě chronického zánětu slinivky by měly tvořit pouze lehce stravitelné pokrmy, které nedráždí a nenadýmají.

Jedná se o léčebnou šetřící dietu s omezením, která je plnohodnotná, a proto ji lze držet dlouhodobě. V lázeňských, nemocničních a jiných obdobných zařízeních se pankreatická dieta označuje jako „Dieta číslo 4“. Často je indikovaná také pacientům s onemocněním jater nebo žlučníku.

Následující tabulka uvádí přehled nejdůležitějších povolených a zakázaných potravin.

Kategorie potraviny Povolené potraviny Zakázané potraviny
Maso Libové maso (králičí, krůtí, kuřecí, vepřové, hovězí) Tučné maso (kachní, husí, skopové, zvěřina)
Netučné druhy ryb (treska, candát, pstruh) Tučné druhy ryb (losos, úhoř, tuňák, makrela)
Vnitřnosti (játra, mozeček aj.)
Uzeniny Libové a dietní uzeniny (vybrané druhy párků, šunky aj.) Tučné druhy uzenin (např. klobása, slanina)
Paštika
Mléčné výrobky Nízkotučný tvaroh a tvarohové sýry Zrající sýry (syrečky aj.)
Kefír a acidofilní mléko Plísňové sýry (Hermelín, Niva)
Nízkotučný jogurt Smetana
Ostatní mléčné výrobky do 30 % obsahu tuku Ostatní mléčné výrobky s obsahem tuku nad 30 %
 Ovoce Jablko Rybíz
Banán Angrešt
Meruňky Ananas
Broskve Kiwi
Švestky Rebarbora
Blumy Hroznové víno
Třešně Jahody
Mandarinky Maliny
Pomeranče Ostružiny
Zelenina Mrkev Kapusta
Celer Zelí
Petržel Okurka
Špenát Cibule
Červená řepa Česnek
Cuketa Křen
Květák (pouze omezeně) Ředkvičky
Luštěniny Veškeré druhy luštěnin (fazole, hrách, cizrna aj.)
Tuky Čerstvé máslo Sádlo
Kvalitní panenské oleje (např. olivový olej) Levné ztužené tuky
Rostlinné tuky (např. Flora) Vypečený tuk
Pečivo Pečivo z celozrnné mouky Pečivo z bílé mouky
Pufované pečivo Kynuté pečivo
Extrudované pečivo Pečivo z listového těsta
Koření Zelené bylinky (petrželková nať, pažitka, bazalka aj.) Ostré druhy koření (chilli, pepř, zázvor)
Citronová, příp. pomerančová šťáva Paprika
Kmín (mletý nebo drcený) Hořčice
Ostatní potraviny Rýže Kokos
Těstoviny Ořechy
Bramborový a tvarohový knedlík Kynutý knedlík
Bramborová kaše Smažené hranolky a krokety
Vaječný bílek Celé vejce (samostatně, tzv. např. míchaná vajíčka)
Nápoje Nesycená voda (včetně minerální) Sycené nápoje
Bylinkový, černý a zelený čaj Káva
Vybrané ovocné a zeleninové šťávy Čokoláda
Kávovinový nápoj (např. Caro) Veškeré alkoholické nápoje

Prevence zánětu slinivky

Protože se na vzniku zánětu slinivky břišní do značné míry podílí stravovací návyky, potažmo celkový životní styl, vyplatí se věnovat pozornost prevenci. Ta je důležitá i tehdy, pokud už člověk například akutní zánět překonal, protože zabraňuje opětovnému rozvinují příznaků.

Prevenci vzniku zánětu slinivky lze zjednodušeně shrnout do níže uvedených bodů.

1. Nadměrná konzumace alkoholu

Škodí nejenom dlouhodobé nadměrné pití zejména tvrdého alkoholu (destilátů), ale rovněž občasný nárazový příjem většího množství alkoholu.

2. Špatné stravovací návyky

Pro slinivku je velkou zátěží zejména nadbytečný příjem potravin bohatých na tuky a příprava smažených pokrmů na přepáleném tuku. Vhodná je naopak pestrá a vyvážená strava s vysokým podílem zeleniny a vlákniny.

3. Obezita

Rovněž obezita je považována za rizikový faktor vzniku zánětu slinivky. A protože se s obezitou pojí celá řada dalších zdravotních potíží, určitě se vyplatí udržovat si zdravou váhu, případně shodit nadbytečná kila.

4. Kouření

Uvádí se, že kuřáci jsou oproti nekuřákům náchylnější k onemocnění slinivky. V neposlední řadě mají i vyšší předpoklady pro vznik rakoviny slinivky.

5. Přítomnost žlučových kamínků

Žlučový kamínek může ucpat hlavní vývod slinivky břišní, což vede k následnému poškození orgánu pankreatickou šťávou, která nemůže vytékat. Riziko vzniku žlučových kamínků je možné opět do jisté míry eliminovat životních stylem, především vyváženou stravou, zdravou váhou, dostatečným pitným režimem a v neposlední řadě i psychickou pohodou.

Zdraví čerství domácí salát

Závěr

Zánět slinivky patří mezi závažné onemocnění, které může v nejhorším případě člověka ohrozit i na životě. Nedílnou součástí léčba je důsledné dodržování pankreatické diety. Její jídelníček sestává z lehce stravitelných pokrmů bohatých na bílkoviny a sacharidy. Omezen je příjem zejména tzv. nezdravých tuků a samozřejmostí je úplná abstinence.

Protože je častým spouštěčem zánětu slinivky nezdravý životní styl, lze tomuto onemocnění do značné míry i přecházet mimo jiné vhodnou stravou a umírněnou konzumací alkoholu.

5/5 - (1 vote)

Jitka Kučová

Vystudovaná archeoložka, která odložila motyčku a chopila se tužky.
Aktivně se zajímá o vyváženou stravu a zdravý životní styl.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top