skip to Main Content
Bezezbytková dieta - k čemu vám pomáhá

Jak již samotné pojmenování napovídá, cílem bezezbytkové diety je, aby ve střevech nezůstávaly nestrávené zbytky. Jedná se o léčebnou dietu, která je indikovaná zejména při některých onemocněních střevního traktu. Jídelníček se skládá z lehce stravitelných potravin, které jsou bohaté na bílkoviny a mají nízký obsah vlákniny.

Základní charakteristika

Nejdůležitějším principem bezezbytkové diety (anglicky Low Residue Diet) je stravování založené na lehce stravitelných potravinách, které se vyznačují nízkým obsahem rostlinné vlákniny a nezanechávají nestravitelné zbytky.

Každodenní jídelníček tvoří zejména šetrně upravovaná jídla s vyšším obsahem bílkovin. Zároveň se omezuje příjem potravin bohatých na tuky a také těch, které nadýmají. Cílem je eliminovat zátěž a podráždění tlustého střeva, případně i snížit objem stolice.

V lázeňských, nemocničních a jiných obdobných zařízeních se bezezbytková dieta označuje jako „Dieta číslo 5“.

Nejčastější indikace k zahájení diety

Bezezbytková dieta je nejčastěji přepsaná lidem s akutním či chronickým onemocněním střevního traktu, případně jako příprava před vyšetřením, před operačním výkonem nebo naopak jako součást pooperační péče.

Nezřídka je tato dieta doporučena v následujících případech:

  • Crohnova choroba
  • ulcerózní kolitida
  • střevní záněty a jiná onemocnění střevního traktu
  • syndrom dráždivého tračníku
  • přítomnost pooperačních srůstů
  • příprava před kolonoskopií a gynekologickými zákroky

Crohnova choroba je chronické nespecifické onemocnění střevního traktu, které způsobuje zánětlivé procesy zejména ve střevech. K nejčastějším symptomům patří přetrvávající průjem, bolesti a křeče v břiše, únava a úbytek hmotnosti.

Ulcerózní kolitida je chronické autoimunitní onemocnění střevní sliznice, které postihuje především oblast konečníku a tlustého střeva. Hlavním příznakem jsou takzvané krvavé průjmy, ty mohou být doprovázeny křečemi a bolestmi břicha, nevolností, nechutenstvím a celkovou slabostí.

Chirurgové se připravují na zákrok

Bezezbytkové desatero

Nejdůležitější zásady bezezbytkové diety můžeme shrnout do následujících 10 bodů.

1. Jíst pravidelně menší porce

Každodenní jídelníček by mělo tvořit 5 až 6 menších porcí denně. Rozestup mezi jednotlivými chody by měl činit přibližně 2,5 až 3 hodiny, přičemž poslední jídlo se doporučuje konzumovat ideálně 3 hodiny před spaním.

Při bezezbytkové dietě se jídlo nehltá, je žádoucí jíst pomalu a každé sousto pečlivě rozžvýkat.

2. Jídla připravovat šetrným způsobem

K nejvhodnějším způsobům přípravy pokrmů patří vaření a dušení (ideálně v páře), případně i šetrné pečení nebo grilování (například v alobalu). Doporučuje se použití horkovzdušné nebo mikrovlnné trouby, parního hrnce a nádobí s teflonovým či keramickým povrchem.

Jídlo musí být důkladně tepelně upravené a zároveň zpracované takzvaně doměkka. K běžným úpravám proto patří strouhání, mixování a pasírování.

3. Z jídelníčku vyloučit nerozpustnou vlákninu

Nerozpustná neboli tzv. hrubá vláknina, pro kterou jsou charakteristická silná až hrubá vlákna, není při dietě vhodná. V trávicím traktu totiž nabývá na objemu a v nestravitelné podobě jím prochází, čímž podporuje střevní peristaltiku.

Vlákninu obsahují hlavně celozrnné obiloviny, luštěniny, některé druhy zeleniny, ořechů a semínek.

4. Zajistit dostatečný příjem bílkovin

Jídelníček bezezbytkové diety je bohatý na bílkoviny. Je tomu tak proto, že při chronických průjmech často dochází právě ke zvýšené ztrátě bílkovin. Ty mají navíc schopnost snižovat rychlost procesu vyprazdňování, čímž se prodlužuje doba na vstřebávání důležitých živin.

5. Odstranit nestavitelné části potravy

Jedná se hlavně o důkladné odstranění tuhých slupek, jadérek, kůrek, kůže, šlach a blán na mase.

6. Omezit tuk a tučné pokrmy

Charakter diety eliminuje tučná jídla z jídelníčku. Nevhodné jsou tudíž veškeré tučné druhy masa včetně tučnějších ryb, stejně jako plnotučné mléčné výrobky.

Také samotná tepelná úprava jídla by měla probíhat bez použití tuku (při pečení ho může nahradit například voda nebo nemastný vývar). Tuk je možné do pokrmu přidat až dodatečně, přičemž by se mělo jednat o máslo, kvalitní rostlinný tuk nebo olej.

7. Zahušťovat bez jíšky

Použití jíšky není vhodné. Pokud je to nezbytné, je možné polévku či omáčku zahustit moukou rozmíchanou ve vodě, bešamelem, nasucho opraženou moukou, případně bramborovou nebo kukuřičnou moukou.

8.Dbát na vhodnou teplotu jídel a nápojů

Konzumovaná jídla a nápoje by neměly být příliš horká ani studená. Nejvhodnější je přibližně pokojová teplota.

Při dietě se proto nedoporučuje popíjení horkého čaje a je třeba si odepřít rovněž zmrzlinu.

9. Vyřadit pikantní a konzervovaná jídla

Z jídelníčku je třeba vyřadit všechna pikantní a příliš kořeněná jídla. K nevhodným kořením patří především pepř, chilli, zázvor, česnek a hořčice.

Je doporučeno zcela vyřadit rovněž polotovary a instantní pokrmy.

10. Zcela vynechat alkohol

Žádoucí je úplná abstinence alkoholu. Vhodná není ani černá káva a veškeré sycené nápoje.

Povolené a zakázané potraviny

Při bezezbytkové dietě se klade důraz na lehce stravitelné potraviny bohaté na bílkoviny. Nevhodné jsou naopak tučná, pikantní a instantní jídla, stejně jako ty potraviny, které mají tendenci nadýmat.

Následující tabulka uvádí přehled nejdůležitějších povolených a zakázaných potravin.

Kategorie Povolené potraviny Zakázané potraviny
Maso Libové maso (krůtí, kuřecí, králičí, hovězí, vepřové, telecí) Tučné maso (včetně zvěřiny, kachního a husího masa)
Netučné druhy ryb Tučné druhy ryb (úhoř, losos, tuňák, sardinky)
Vnitřnosti Nakládané, smažené a uzené maso
Jazyk Pikantní masové konzervy
Uzeniny Libové druhy uzenin (drůbeží a vepřová šunka, drůbeží a dietní párky) Tučné salámy a uzenářské výrobky (např. slanina)
Mléčné výrobky Nízkotučné mléko dle individuální snášenlivosti Plnotučné mléko
Nízkotučný tvaroh Plnotučný tvaroh
Zakysané mléčné výrobky (např. kefír) Smetana a šlehačka
Čerstvé a tvrdé sýry Plísňové a jiné zrající sýry
Ovoce Strouhaná jablka Angrešt
Loupané broskve a meruňky Rybíz
Banán (pouze vyzrálý) Lesní ovoce (jahody, maliny, ostružiny)
Kompotované ovoce Ostružiny
Ovocné šťávy a džusy Hrušky
Ovocné přesnídávky Ananas
Zelenina Mrkev (dušená nebo strouhaná) Zelí
Špenát (dušený) Kedlubna
Celer (povařený, prolisovaný) Kapusta
Petržel (povařená, prolisovaná) Květák
Mladá cuketa Okurka
Chřest Paprika
Rajčata (bez slupky a semínek) Ředkvička
Luštěniny Veškeré druhy luštěnin (čočka, fazole, hrách, cizrna aj.)
Tuky Máslo Sádlo
Rostlinné tuky (např. Flora, Rama) Vypečený tuk
Vybrané druhy olejů (olivový, slunečnicový aj.) Kokosový a palmový olej
Pečivo Pečivo z bílé mouky (ale nikoliv čerstvé Celozrnné pečivo
Suchary Kynuté pečivo (vánočka aj.)
Toastový chléb Smažené pečivo (vdolky, koblihy)
Koření Zelené bylinky (majoránka, bazalka, rozmarýn aj.) Pikantní koření (česnek, chilli, pepř, česnek, zázvor)
Kmín Hořčice
Ostatní potraviny Brambory (vařené) Houby
Těstoviny z bílé mouky Celozrnné těstoviny
Bílá rýže Kečup, majonéza, sójová omáčka
Nápoje Nesycená voda (včetně minerální) Veškeré alkoholické nápoje
Čaj (černý, bylinný, ovocný) Černá káva
Vybrané ovocné šťávy a mošty Sycené nápoje

Pokud již není nutné bezezbytkovou diety nadále držet (například v případě rekonvalescence po operaci), měly by se zakázané potraviny opětovně zařazovat do jídelníčku postupně a v malém množství. Proces návratu k běžné stravě může trvat až 20 dní.

BIO zeleninové a ovocné šťávy

Ukázkový týdenní jídelníček

Pondělí

Snídaně: Bílý toastový chléb s máslem a plátkovým sýrem

Dopolední svačina: Vyzrálý banán

Oběd: Celerová polévka

            Špagety s rajčatovou omáčkou posypané strouhaným sýrem

Odpolední svačina: Nízkotučný bílý jogurt

Večeře: Filé s citronovou šťávou a vařeným bramborem

Úterý

Snídaně: Palačinky s tvarohem

Dopolední svačina: Kefírové mléko

Oběd: Hovězí vývar

            Pečený králík s bramborovou kaší

Odpolední svačina: Meruňková přesnídávka

Večeře: Mléčná rýže s jablky

Středa

Snídaně: Rohlík s lučinou

Dopolední svačina: Tvaroh s oloupaným a nastrouhaným jablkem

Oběd: Špenátová polévka s rozšlehaným vejcem

            Vepřové plátky s celerem a těstovinami

Odpolední svačina: Nízkotučný bílý jogurt

Večeře: Rizoto s krůtím masem

Čtvrtek

Snídaně: Ovesná kaše s banánem

Dopolední svačina: Jablečný kompot

Oběd: Polévka s masovými knedlíčky

            Domácí pizza s rajčatovým protlakem a strouhaným sýrem

Odpolední svačina: Acidofilní mléko

Večeře: Přírodní kuřecí plátek se sýrem a bramborovou kaší

Pátek

Snídaně: Toastový chléb s kuřecí šunkou

Dopolední svačina: Jablečná přesnídávka s piškoty

Oběd: Zeleninová polévka s kuskusem

            Krůtí guláš

Odpolední svačina: Mléčná rýže

Večeře: Těstoviny zapečené s cuketou

Sobota

Snídaně: Rohlík s tvarohovou pomazánkou

Dopolední svačina: Vyzrálý banán

Oběd: Rajčatová polévka

            Filé pečené s loupanými rajčaty a sýrem, bramborová kaše

Odpolední svačina: Kefírové mléko

Večeře: Rýžová kaše se skořicí

Neděle

Snídaně: Meruňkový koláč s tvarohem

Dopolední svačina: Jablečná přesnídávka se suchary

Oběd: Rybí polévka

            Dušené krůtí prso s mladou cuketou a rýží

Odpolední svačina: Acidofilní mléko

Večeře: Těstoviny zapečené se šunkou a sýrem

Těstoviny zapečené se šunkou a sýrem

Benefity bezezbytkové diety

  • Snižuje symptomy u střevních onemocnění
  • Zvyšuje kvalitu kolonoskopického vyšetření
  • Je velice šetrná k trávicímu traktu, nedráždí střeva
  • Lze ji držet dlouhodobě, je prakticky plnohodnotnou alternativou běžné stravy
  • Je lehce stravitelná a nezpůsobuje nadýmání
  • Zajišťuje dostatečný přísun bílkovin
  • Přestože se nejedná o redukční dietu, může dojít k úbytku případných přebytečných kilogramů

Úskalí bezezbytkové diety

  • Nedostatečný příjem vlákniny
  • Při dlouhodobém držení diety může nastat deficit některých vitaminů a minerálních látek
  • Nutnost respektovat šetrnou přípravu pokrmů
  • Poměrně malá pestrost stravy, což se týká především ovoce a zeleniny
  • Může být složité držet bezezbytkovou dietu například na cestách

Závěr

Bezezbytková dieta je léčebnou dietou, která je velice šetrná k trávicímu traktu a vyznačuje se protiprůjmovým charakterem. Uplatňuje se zejména u některých akutních či chronických onemocněních střev, případně před operačním výkonem nebo naopak v rámci pooperační rekonvalescence.

Dieta spočívá v konzumaci lehce stravitelných potravin, které nedráždí střevní peristaltiku a nezanechávají nestrávené zbytky. Z jídelníčku jsou naopak vyřazeny potraviny bohaté na vlákninu a tuky, stejně jako pokrmy pikantní, instantní a také ty, které mají tendenci nadýmat.

5/5 - (12 hlasů)

Vystudovaná archeoložka, která odložila motyčku a chopila se tužky.
Aktivně se zajímá o vyváženou stravu a zdravý životní styl.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top