Jak již samotné pojmenování napovídá, cílem bezezbytkové diety je, aby ve střevech nezůstávaly nestrávené zbytky. Jedná se o léčebnou dietu, která je indikovaná zejména při některých onemocněních střevního traktu. Jídelníček se skládá z lehce stravitelných potravin, které jsou bohaté na bílkoviny a mají nízký obsah vlákniny.
Základní charakteristika
Nejdůležitějším principem bezezbytkové diety (anglicky Low Residue Diet) je stravování založené na lehce stravitelných potravinách, které se vyznačují nízkým obsahem rostlinné vlákniny a nezanechávají nestravitelné zbytky.
Každodenní jídelníček tvoří zejména šetrně upravovaná jídla s vyšším obsahem bílkovin. Zároveň se omezuje příjem potravin bohatých na tuky a také těch, které nadýmají. Cílem je eliminovat zátěž a podráždění tlustého střeva, případně i snížit objem stolice.
V lázeňských, nemocničních a jiných obdobných zařízeních se bezezbytková dieta označuje jako „Dieta číslo 5“.
Nejčastější indikace k zahájení diety
Bezezbytková dieta je nejčastěji přepsaná lidem s akutním či chronickým onemocněním střevního traktu, případně jako příprava před vyšetřením, před operačním výkonem nebo naopak jako součást pooperační péče.
Nezřídka je tato dieta doporučena v následujících případech:
- Crohnova choroba
- ulcerózní kolitida
- střevní záněty a jiná onemocnění střevního traktu
- syndrom dráždivého tračníku
- přítomnost pooperačních srůstů
- příprava před kolonoskopií a gynekologickými zákroky
Crohnova choroba je chronické nespecifické onemocnění střevního traktu, které způsobuje zánětlivé procesy zejména ve střevech. K nejčastějším symptomům patří přetrvávající průjem, bolesti a křeče v břiše, únava a úbytek hmotnosti.
Ulcerózní kolitida je chronické autoimunitní onemocnění střevní sliznice, které postihuje především oblast konečníku a tlustého střeva. Hlavním příznakem jsou takzvané krvavé průjmy, ty mohou být doprovázeny křečemi a bolestmi břicha, nevolností, nechutenstvím a celkovou slabostí.
Bezezbytkové desatero
Nejdůležitější zásady bezezbytkové diety můžeme shrnout do následujících 10 bodů.
1. Jíst pravidelně menší porce
Každodenní jídelníček by mělo tvořit 5 až 6 menších porcí denně. Rozestup mezi jednotlivými chody by měl činit přibližně 2,5 až 3 hodiny, přičemž poslední jídlo se doporučuje konzumovat ideálně 3 hodiny před spaním.
Při bezezbytkové dietě se jídlo nehltá, je žádoucí jíst pomalu a každé sousto pečlivě rozžvýkat.
2. Jídla připravovat šetrným způsobem
K nejvhodnějším způsobům přípravy pokrmů patří vaření a dušení (ideálně v páře), případně i šetrné pečení nebo grilování (například v alobalu). Doporučuje se použití horkovzdušné nebo mikrovlnné trouby, parního hrnce a nádobí s teflonovým či keramickým povrchem.
Jídlo musí být důkladně tepelně upravené a zároveň zpracované takzvaně doměkka. K běžným úpravám proto patří strouhání, mixování a pasírování.
3. Z jídelníčku vyloučit nerozpustnou vlákninu
Nerozpustná neboli tzv. hrubá vláknina, pro kterou jsou charakteristická silná až hrubá vlákna, není při dietě vhodná. V trávicím traktu totiž nabývá na objemu a v nestravitelné podobě jím prochází, čímž podporuje střevní peristaltiku.
Vlákninu obsahují hlavně celozrnné obiloviny, luštěniny, některé druhy zeleniny, ořechů a semínek.
4. Zajistit dostatečný příjem bílkovin
Jídelníček bezezbytkové diety je bohatý na bílkoviny. Je tomu tak proto, že při chronických průjmech často dochází právě ke zvýšené ztrátě bílkovin. Ty mají navíc schopnost snižovat rychlost procesu vyprazdňování, čímž se prodlužuje doba na vstřebávání důležitých živin.
5. Odstranit nestavitelné části potravy
Jedná se hlavně o důkladné odstranění tuhých slupek, jadérek, kůrek, kůže, šlach a blán na mase.
6. Omezit tuk a tučné pokrmy
Charakter diety eliminuje tučná jídla z jídelníčku. Nevhodné jsou tudíž veškeré tučné druhy masa včetně tučnějších ryb, stejně jako plnotučné mléčné výrobky.
Také samotná tepelná úprava jídla by měla probíhat bez použití tuku (při pečení ho může nahradit například voda nebo nemastný vývar). Tuk je možné do pokrmu přidat až dodatečně, přičemž by se mělo jednat o máslo, kvalitní rostlinný tuk nebo olej.
7. Zahušťovat bez jíšky
Použití jíšky není vhodné. Pokud je to nezbytné, je možné polévku či omáčku zahustit moukou rozmíchanou ve vodě, bešamelem, nasucho opraženou moukou, případně bramborovou nebo kukuřičnou moukou.
8.Dbát na vhodnou teplotu jídel a nápojů
Konzumovaná jídla a nápoje by neměly být příliš horká ani studená. Nejvhodnější je přibližně pokojová teplota.
Při dietě se proto nedoporučuje popíjení horkého čaje a je třeba si odepřít rovněž zmrzlinu.
9. Vyřadit pikantní a konzervovaná jídla
Z jídelníčku je třeba vyřadit všechna pikantní a příliš kořeněná jídla. K nevhodným kořením patří především pepř, chilli, zázvor, česnek a hořčice.
Je doporučeno zcela vyřadit rovněž polotovary a instantní pokrmy.
10. Zcela vynechat alkohol
Žádoucí je úplná abstinence alkoholu. Vhodná není ani černá káva a veškeré sycené nápoje.
Povolené a zakázané potraviny
Při bezezbytkové dietě se klade důraz na lehce stravitelné potraviny bohaté na bílkoviny. Nevhodné jsou naopak tučná, pikantní a instantní jídla, stejně jako ty potraviny, které mají tendenci nadýmat.
Následující tabulka uvádí přehled nejdůležitějších povolených a zakázaných potravin.
Kategorie | Povolené potraviny | Zakázané potraviny |
Maso | Libové maso (krůtí, kuřecí, králičí, hovězí, vepřové, telecí) | Tučné maso (včetně zvěřiny, kachního a husího masa) |
Netučné druhy ryb | Tučné druhy ryb (úhoř, losos, tuňák, sardinky) | |
Vnitřnosti | Nakládané, smažené a uzené maso | |
Jazyk | Pikantní masové konzervy | |
Uzeniny | Libové druhy uzenin (drůbeží a vepřová šunka, drůbeží a dietní párky) | Tučné salámy a uzenářské výrobky (např. slanina) |
Mléčné výrobky | Nízkotučné mléko dle individuální snášenlivosti | Plnotučné mléko |
Nízkotučný tvaroh | Plnotučný tvaroh | |
Zakysané mléčné výrobky (např. kefír) | Smetana a šlehačka | |
Čerstvé a tvrdé sýry | Plísňové a jiné zrající sýry | |
Ovoce | Strouhaná jablka | Angrešt |
Loupané broskve a meruňky | Rybíz | |
Banán (pouze vyzrálý) | Lesní ovoce (jahody, maliny, ostružiny) | |
Kompotované ovoce | Ostružiny | |
Ovocné šťávy a džusy | Hrušky | |
Ovocné přesnídávky | Ananas | |
Zelenina | Mrkev (dušená nebo strouhaná) | Zelí |
Špenát (dušený) | Kedlubna | |
Celer (povařený, prolisovaný) | Kapusta | |
Petržel (povařená, prolisovaná) | Květák | |
Mladá cuketa | Okurka | |
Chřest | Paprika | |
Rajčata (bez slupky a semínek) | Ředkvička | |
Luštěniny | – | Veškeré druhy luštěnin (čočka, fazole, hrách, cizrna aj.) |
Tuky | Máslo | Sádlo |
Rostlinné tuky (např. Flora, Rama) | Vypečený tuk | |
Vybrané druhy olejů (olivový, slunečnicový aj.) | Kokosový a palmový olej | |
Pečivo | Pečivo z bílé mouky (ale nikoliv čerstvé | Celozrnné pečivo |
Suchary | Kynuté pečivo (vánočka aj.) | |
Toastový chléb | Smažené pečivo (vdolky, koblihy) | |
Koření | Zelené bylinky (majoránka, bazalka, rozmarýn aj.) | Pikantní koření (česnek, chilli, pepř, česnek, zázvor) |
Kmín | Hořčice | |
Ostatní potraviny | Brambory (vařené) | Houby |
Těstoviny z bílé mouky | Celozrnné těstoviny | |
Bílá rýže | Kečup, majonéza, sójová omáčka | |
Nápoje | Nesycená voda (včetně minerální) | Veškeré alkoholické nápoje |
Čaj (černý, bylinný, ovocný) | Černá káva | |
Vybrané ovocné šťávy a mošty | Sycené nápoje |
Pokud již není nutné bezezbytkovou diety nadále držet (například v případě rekonvalescence po operaci), měly by se zakázané potraviny opětovně zařazovat do jídelníčku postupně a v malém množství. Proces návratu k běžné stravě může trvat až 20 dní.
Ukázkový týdenní jídelníček
Pondělí
Snídaně: Bílý toastový chléb s máslem a plátkovým sýrem
Dopolední svačina: Vyzrálý banán
Oběd: Celerová polévka
Špagety s rajčatovou omáčkou posypané strouhaným sýrem
Odpolední svačina: Nízkotučný bílý jogurt
Večeře: Filé s citronovou šťávou a vařeným bramborem
Úterý
Snídaně: Palačinky s tvarohem
Dopolední svačina: Kefírové mléko
Oběd: Hovězí vývar
Pečený králík s bramborovou kaší
Odpolední svačina: Meruňková přesnídávka
Večeře: Mléčná rýže s jablky
Středa
Snídaně: Rohlík s lučinou
Dopolední svačina: Tvaroh s oloupaným a nastrouhaným jablkem
Oběd: Špenátová polévka s rozšlehaným vejcem
Vepřové plátky s celerem a těstovinami
Odpolední svačina: Nízkotučný bílý jogurt
Večeře: Rizoto s krůtím masem
Čtvrtek
Snídaně: Ovesná kaše s banánem
Dopolední svačina: Jablečný kompot
Oběd: Polévka s masovými knedlíčky
Domácí pizza s rajčatovým protlakem a strouhaným sýrem
Odpolední svačina: Acidofilní mléko
Večeře: Přírodní kuřecí plátek se sýrem a bramborovou kaší
Pátek
Snídaně: Toastový chléb s kuřecí šunkou
Dopolední svačina: Jablečná přesnídávka s piškoty
Oběd: Zeleninová polévka s kuskusem
Krůtí guláš
Odpolední svačina: Mléčná rýže
Večeře: Těstoviny zapečené s cuketou
Sobota
Snídaně: Rohlík s tvarohovou pomazánkou
Dopolední svačina: Vyzrálý banán
Oběd: Rajčatová polévka
Filé pečené s loupanými rajčaty a sýrem, bramborová kaše
Odpolední svačina: Kefírové mléko
Večeře: Rýžová kaše se skořicí
Neděle
Snídaně: Meruňkový koláč s tvarohem
Dopolední svačina: Jablečná přesnídávka se suchary
Oběd: Rybí polévka
Dušené krůtí prso s mladou cuketou a rýží
Odpolední svačina: Acidofilní mléko
Večeře: Těstoviny zapečené se šunkou a sýrem
Benefity bezezbytkové diety
- Snižuje symptomy u střevních onemocnění
- Zvyšuje kvalitu kolonoskopického vyšetření
- Je velice šetrná k trávicímu traktu, nedráždí střeva
- Lze ji držet dlouhodobě, je prakticky plnohodnotnou alternativou běžné stravy
- Je lehce stravitelná a nezpůsobuje nadýmání
- Zajišťuje dostatečný přísun bílkovin
- Přestože se nejedná o redukční dietu, může dojít k úbytku případných přebytečných kilogramů
Úskalí bezezbytkové diety
- Nedostatečný příjem vlákniny
- Při dlouhodobém držení diety může nastat deficit některých vitaminů a minerálních látek
- Nutnost respektovat šetrnou přípravu pokrmů
- Poměrně malá pestrost stravy, což se týká především ovoce a zeleniny
- Může být složité držet bezezbytkovou dietu například na cestách
Závěr
Bezezbytková dieta je léčebnou dietou, která je velice šetrná k trávicímu traktu a vyznačuje se protiprůjmovým charakterem. Uplatňuje se zejména u některých akutních či chronických onemocněních střev, případně před operačním výkonem nebo naopak v rámci pooperační rekonvalescence.
Dieta spočívá v konzumaci lehce stravitelných potravin, které nedráždí střevní peristaltiku a nezanechávají nestrávené zbytky. Z jídelníčku jsou naopak vyřazeny potraviny bohaté na vlákninu a tuky, stejně jako pokrmy pikantní, instantní a také ty, které mají tendenci nadýmat.
0 komentářů k zobrazení