skip to Main Content
Co je to celulitida a jek se jí zbavit

Boky, stehna a hýždě. Máte kůži na těchto partiích pokrytou nerovnými hrbolky? Nejspíše je na vině celulitida, lidově nazývaná jako „pomerančová kůže“. Ta sice vašemu zdraví neškodí, ale působí neesteticky, a proto se jí většina nositelek chce co nejrychleji zbavit. Neváhejte a zasáhněte proti ní účinně, než se dostane do pokročilého stadia.

Co je to celulitida?

S příchodem puberty lidské tělo pomalu dospívá a projevuje se na něm řada pozitivních i negativních změn. Zejména u žen se oslabují vazivové tkáně. Pod kůži se hromadí tuk, tělo zadržuje vodu a kolagenová vlákna jsou oslabena. Spojení všech těchto faktorů vytváří na kůži hrbolatý dojem, který je nazýván jako celulitida.

Je zdraví škodlivá?

Z lékařského hlediska nejde o zdravotní problém, ale estetická dermatologie se celulitidou zabývá intenzivně, stejně jako křečovými žilami nebo striemi, které mají dopady spíše na psychiku pacientů. Celulitida u pacientů nastupuje postupně v několika etapách, až dosáhne nejen hrbolaté kůže při tlaku na pokožku, ale i v uvolněném stavu.

Zasahuje významnou část těla

Postihuje především místa, kde se nejčastěji hromadí tuk. Nejčastěji se jedná o nohy, ovšem výjimkou není ani na pažích, a to v pokročilém věku, kdy tkáně výrazně ztrácí elasticitu.

Nerovná a hrbolatá pokožka – co způsobuje celulitidu

Za ohroženou skupinu se považují zejména ženy. Jejich kůže je totiž od svalu oddělena svislými kolagenovými vlákny, zatímco muži jsou vybaveni síťovou strukturou. V prostoru mezi kůží a svalem se nachází podkožní tuk, který tělo chrání a zahřívá.  Jakmile se procento tuku zvýší, dojde k nadměrnému zadržování vody nebo se vlákna oslabí, na kůži se objevují hrbolky a důlky, což vytváří nerovnoměrnou pokožku. Než ovšem přistoupíte k léčbě, měli byste znát svou fázi celulitidy.

Fáze celulitidy

  • První fáze – celulitida je viditelná pouze při zmáčknutí kůže
  • Druhá fáze – nerovnosti kůže se objevují při sportu nebo některých pohybech
  • Třetí fáze – celulitida je viditelná dlouhodobě (např. v těhotenství)
  • Čtvrtá fáze – hrbolky a důlky jsou výrazné a stálé

Během první a druhé fáze můžete zakročit pomocí vhodné stravy a cvičení. Třetí a čtvrtou fázi není možné odstranit přírodní cestou, ale pouze zmírnit. Pacientkám však mohou pomoci estetické zákroky.

Prevence jako základ

V některých případech není možné vzniku celulitidy zabránit. Významnou roli totiž hraje genetika, kterou bohužel nelze ovlivnit, ale můžete se snažit příznaky celulitidy mírnit. Mezi další příčiny vzniku se řadí nekontrolovaný příbytek na váze, vyšší hladina estrogenu, například vlivem užívání hormonální antikoncepce, špatná strava, přítomnost toxinů v těle, nedostatek sportu nebo jen těhotenství.

Jelikož existuje spousta možných způsobů, jak si pomerančová kůže najde k vašemu tělu cestu, vyplatí se dbát na včasnou prevenci. Jen díky tomu zabráníte pokročilému stadiu. Myslete proto na několik zásad.

  • Konzumujte potraviny s nižším množstvím tuku
  • Pravidelně sportujte
  • Otužujte se
  • Provádějte domácí lymfatické masáže
  • Vyhýbejte se toxinům (v kosmetice, stravě apod.)
Estetický zákrok odstranění celulitidy
Léčba celulitidy

Jak se účinně zbavit celulitidy

Celulitida se podle výzkumů objevuje až u 90 % žen. Jestliže zasáhne i vaši pokožku, nevěste hlavu. Léčba pomocí krémů, mastí, olejů a dalších kosmetických přípravků může být účinná pouze jako prevence. Některé látky totiž nemají šanci proniknout skrze kožní bariéru a zjemňují tak jen povrch kůže, nikoli její strukturu. V pokročilé fázi se proto nevyplatí spoléhat na kosmetiku. Aby se kůže vrátila do původního stavu, nebo jste alespoň co nejvíce potlačili příznaky, je třeba dosáhnout těchto cílů.

  • Posílit kolagenová vlákna
  • Zbavit se přebytečného tuku
  • Omezit nadbytek vody v těle
  • Rozproudit lymfatický systém

Jak posílit kolagenová vlákna?

Vsaďte na vyvážený jídelníček, do něhož zahrnete ryby, tofu, špenát nebo borůvky. Jedná se totiž o potraviny, která kolagenová vlákna výrazně posilují. Vsadit můžete také na některé doplňky stravy, které vám krátkodobě nedostatek kolagenu mohou vynahradit. Myslete ovšem na skutečnost, že se jedná jen o akutní řešení a bez vhodné diety se celulitidy nebudete moci zbavit. Pomocí správně zvoleného denního menu dosáhnete také úbytku na váze, což pomůže celulitidu zmírnit.

Jak se zbavit nadbytku vody v těle?

Kořeněná jídla, přebytek soli, průmyslově zpracované potraviny a minimum minerálů způsobuje, že je voda v těle zadržována v nadbytečném množství. Taková skutečnost může celulitidu výrazně zhoršit. Kromě zdravého a vyváženého jídelníčku proto vsaďte i na bylinky, jako je kopřiva nebo jalovec. Ty vám pomohou nadbytečnou vodu rychle odstranit.

Jak rozproudit lymfu?

Lymfatický systém má za úkol v těle sbírat toxiny a pomocí uzlin se jich zbavit. Pokud je však zpomalený, škodlivé látky se v těle hromadí a vytvářejí mimo jiné i pomerančovou kůži. Pomozte mu opět nabrat rychlost s pomocí pravidelného pohybu, díky občasnému otužování a také pomocí masáží. Tělo se také prokrví a příznaky celulitidy budou ty tam.

Mohu se zbavit pokročilé fáze celulitidy přírodní cestou?

Dotaz, který si pokládá většina žen. Pokud jste zanedbaly prevenci a nyní řešíte, co s pokročilou fází pomerančové kůže, je nutné vědět, že příznaky nezmizí úplně. Ani dostatek sportu, zdravý jídelníček a otužování nezaručí, že bude vaše pokožka pevná jako dřív. Docílíte výrazného zmírnění, ale vždy jen o jednu, maximálně o dvě fáze. Pro úplné odstranění je třeba podstoupit některý z estetických zákroků.

Odstraňování celulitidy pomoci presoterapie.
Přístrojová lymfodrenáž (presoterapie).

Příklady estetických zákroků

  • Laserové ošetření
  • Ošetření pomocí vakua
  • Mikrodermabraze
  • Ultrazvukové ošetření

Na začátku léčby vyzkoušejte nejprve zmíněné přírodní postupy. Léčba vždy trvá déle a je vyžadována pravidelná prevence. Poradit se můžete se svým dermatologem a k estetickým zákrokům přistoupit až tehdy, když běžné prostředky nezaberou.

Ohodnoťte tento článek

5/5 - (2 hlasy)

Redakční činnosti se věnuji kolem šesti let, nejčastěji přispívám do magazínů na téma zdraví a životní styl, jelikož se aktivně věnuji sportu (běh, paddleboarding, bojové sporty) a zajímám se také o funkční výživu.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top